První velikonoční sázavské slané receptíky dorazily. Můžete s námi ochutnat domácí čabajku, uzené nebo česnekovou pomazánku. Přejeme dobrou chuť!
Nádivkové muffiny
Suroviny:
rohlíky 8ks
vlažné mléko 250ml
změklé máslo 150g
vejce 4ks
čerstvé mladé kopřivy nebo petrželka 1 hrst
muškátový oříšek
sůl
farmářská slanina 200g
uvařené uzené maso
Zpracování:
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, vložíme do větší mísy a zvlhčíme mlékem. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme se změklým máslem a muškátovým oříškem, osolit. Bílky vyšleháme do pevného sněhu.
Máslo se žloutky důkladně promícháme s nakrájenými rohlíky. Kopřivy nebo petržel spaříme v cedníku vroucí vodou, vymačkáme a nasekáme nadrobno, přidáme k nádivce, přidáme i na malé kostičky nakrájené uzené maso (ale nemusí být) a nakonec opatrně vmícháme sníh.
Každou formičku vysteleme plátky slaniny (jeden plátek napříč a jeden dokola) a naplníme tak, aby nad rovinou formy přečuhoval malý kopeček. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a pečeme 15-20minut.
Tip: Muffiny je možné vložit do barevných papírových košíčků, každý převázat dvěma stuhami jako dáreček a zavázat mašlí
Vaječná tlačenka
Suroviny:
6 vajec uvařených natvrdo
20 dkg měkkého salámu
kyselé okurky (dle chuti)
1 cibule (mohou se dát i naložené cibulky)
1 sklenička Moravanky (i s nálevem)
20 dkg majonézy
½ kostky Masoxu
1 želatina na vaječnou tlačenku
čerstvou papriku (pokud ji zrovna máme doma- nemusí tam být)
Zpracování:
Nálev z Moravanky slijeme a dáme si ho stranou.
Všechny suroviny (vejce, salám, zeleninu) nakrájíme na malé kostičky, dáme do misky, promícháme a přidáme majonézu.
Ve trošce vody si rozpustíme ½ kostky Masoxu. Želatinu si uvaříme dle návodu, místo vody dáme nálev z Moravanky a vývar z Masoxu. Necháme trochu vychladnout, nalijeme ke všem surovinám a zamícháme. Dáme do sáčku na tlačenku nebo do formy (třeba misky) kterou jsme vyložili potravinovou folií a necháme ztuhnout v ledničce.
Domácí čabajka z vepřového masa
4000 g vepřový bok bez kůže
5 g sanitru, nebo lze použít místo kuchyňské soli a sanitru tzv. praganda, neboli rychlo-sůl pro dokonalé vybarvení masa
50 g mletého černého koření
70 g mleté červené papriky sladké, nejlépe maďarské papriky kalocsai
20 g mleté červené papriky pálivé
Maso pomeleme na velké desce , tzv. palcovce, přidáme rozdrcený česnek a veškeré koření a přísady, hmotu důkladně mícháme minimálně 3x po 20 minutách. Důkazem, že je dílo již připraveno na plnění do vepřových střev, je jeho schopnost lepit natolik , že nelze sundat z ruky míchače. Takto připravenou hmotu plníme do vepřových střívek a vážeme po cca 12 cm na jednotlivé klobásy. Naplněná a převázaná střívka věšíme na udírenské hůlky a necháme v chladnu odležet minimálně 8 hodin, nejlépe přes noc. Udíme na bukovém, nebo ovocném dřevě při teplotě do 55st. C minimálně 8 hodin. Po kontrole uzení doporučuji klobásy vychladnout ve visu přímo v udírně.
Česneková pomazánka na jednohubky
200g tavený sýr nízkotučný
Tavený sýr rozmačkáme spolu s majonézou vidličkou na krémovou hmotu, oloupeme česnek a na jemném struhadle jej nastrouháme přímo do vytvořené hmoty a následně nastrouháme ihned po česneku na stejném struhadle tvrdý sýr, který nám struhadlo od česneku očistí, zbytky seškrábneme nožem do hmoty.
Pokračujeme se strouháním tvrdého sýru na hrubém struhadle / na okurkový salát/ a postupně nastrouhané nudličky vmícháme do hmoty.
Po nastrouhání sýru hmotu promícháme a necháme chvíli odležet v lednici.
Pomazánku mažeme na nakrájená kolečka rohlíku, nebo bagetky a zdobíme bílým bezpeckovým hroznem krájeným na půlky.
Na čtrnáct dní odpočinout v hrnci v lednici. Poté vyudit.