nasesazava.cz
  • domů
  • O nás
  • rubriky
  • Sázava nostalgická
  • kontakt
  • přihláška
23 3 2018

První velikonoční sázavské slané receptíky

Veronika Svobodová Volnočasové aktivity

První velikonoční sázavské slané receptíky dorazily. Můžete s námi ochutnat domácí čabajku, uzené nebo česnekovou pomazánku. Přejeme dobrou chuť!

Nádivkové muffiny

Suroviny: 

rohlíky 8ks

vlažné mléko 250ml

změklé máslo 150g

vejce 4ks

čerstvé mladé kopřivy nebo petrželka 1 hrst

muškátový oříšek

sůl

farmářská slanina 200g

uvařené uzené maso

 Zpracování:

Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, vložíme do větší mísy a zvlhčíme mlékem. Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme se změklým máslem a muškátovým oříškem, osolit. Bílky vyšleháme do pevného sněhu.

Máslo se žloutky důkladně promícháme s nakrájenými rohlíky. Kopřivy nebo petržel spaříme v cedníku vroucí vodou, vymačkáme a nasekáme nadrobno, přidáme k nádivce, přidáme i na malé kostičky nakrájené uzené maso (ale nemusí být) a nakonec opatrně vmícháme sníh.

Každou formičku vysteleme plátky slaniny (jeden plátek napříč a jeden dokola) a naplníme tak, aby nad rovinou formy přečuhoval malý kopeček. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů a pečeme 15-20minut.

Tip: Muffiny je možné vložit do barevných papírových košíčků, každý převázat dvěma stuhami jako dáreček a zavázat mašlí:-)

Vaječná tlačenka 

Suroviny:

6 vajec uvařených natvrdo

20 dkg měkkého salámu

kyselé okurky (dle chuti)

1 cibule (mohou se dát i naložené cibulky)

1 sklenička Moravanky (i s nálevem)

20 dkg  majonézy

½ kostky Masoxu

1 želatina na vaječnou tlačenku

čerstvou papriku (pokud ji zrovna máme doma- nemusí tam být)

Zpracování: 

Nálev z Moravanky slijeme a dáme si ho stranou.

Všechny suroviny (vejce, salám, zeleninu) nakrájíme na malé kostičky, dáme do misky, promícháme a přidáme majonézu.

Ve trošce vody si rozpustíme ½ kostky Masoxu. Želatinu si uvaříme dle návodu, místo vody dáme nálev z Moravanky a vývar z Masoxu. Necháme trochu vychladnout, nalijeme ke všem surovinám a zamícháme. Dáme do sáčku na tlačenku nebo do formy (třeba misky) kterou jsme vyložili potravinovou folií a necháme ztuhnout v ledničce.

Domácí čabajka z vepřového masa
 
Suroviny:                                                                    
6000 g vepřové plece,
4000 g vepřový bok bez kůže
10 g mletého kmínu
270 g soli
5 g sanitru, nebo lze použít místo kuchyňské soli a sanitru tzv. praganda, neboli rychlo-sůl pro dokonalé vybarvení masa   
10 g cukru moučka
50 g mletého černého koření
80 g česneku
70 g mleté červené papriky sladké, nejlépe maďarské papriky kalocsai
20 g mleté červené papriky pálivé
 
Zpracování:
Maso pomeleme na velké desce , tzv. palcovce, přidáme rozdrcený česnek a veškeré koření a přísady, hmotu důkladně mícháme minimálně 3x po 20 minutách. Důkazem, že je dílo již připraveno na plnění do vepřových střev, je jeho schopnost lepit natolik , že nelze sundat z ruky míchače. Takto připravenou hmotu plníme do vepřových střívek a vážeme po cca 12 cm na jednotlivé klobásy. Naplněná a převázaná střívka věšíme na udírenské hůlky a necháme v chladnu odležet minimálně 8 hodin, nejlépe přes noc. Udíme na bukovém, nebo ovocném dřevě při teplotě do 55st. C minimálně 8 hodin. Po kontrole uzení doporučuji klobásy vychladnout ve visu přímo v udírně.
 
 
Česneková pomazánka na jednohubky
 
Suroviny:
200g  tavený sýr nízkotučný
50g  majonéza Helmans
150g tvrdý sýr eidam 30%
3 – 4 stroužky česneku
 
Postup výroby:
Tavený sýr rozmačkáme spolu s majonézou vidličkou na krémovou hmotu, oloupeme česnek a na jemném struhadle jej nastrouháme přímo do vytvořené hmoty a následně nastrouháme ihned po česneku na stejném struhadle tvrdý sýr, který nám struhadlo od česneku očistí, zbytky seškrábneme nožem do hmoty.
Pokračujeme se strouháním tvrdého sýru na hrubém struhadle / na okurkový salát/ a postupně nastrouhané nudličky vmícháme do hmoty.
Po nastrouhání sýru hmotu promícháme a necháme chvíli odležet v lednici.
Pomazánku mažeme na nakrájená kolečka rohlíku, nebo bagetky a zdobíme bílým bezpeckovým hroznem krájeným na půlky.
 
 
 
Domácí uzené
 
Suroviny:
 
16 kg masa
320g soli
160g česneku
 
Zpracování:
Na čtrnáct dní odpočinout v hrnci v lednici. Poté vyudit.
Trička Naše Sázava Sladké velikonoční sázavské recepty
Naše Sázava z.s.