Sladké velikonoční sázavské recepty přicházejí….
Velikonoční beránek
Suroviny:
3 ks vejce
1/2 ks prášek do pečiva
250 g polohrubá mouka
200 g máslo
200 g cukr moučka
špetka soli
1 ks vanilkový cukr
250 g měkký tvaroh
rozinky
podle potřeby mouka na vysypání
tuk na vymazání formy
Zpracování:
V míse utřeme změklé máslo, vejce, cukr, vanilkový cukr a tvaroh. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a rozinky (nemusí však být).
Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na beránka a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 150 – 160° C dorůžova. Špejlí se přesvědčíme, zda je beránek už upečený.
Necháme trošku vychladnout, beránka vyklopíme z formy a zdobíme dle vlastní fantazie. Třeba ušlehaným sněhem z bílků(ve vodní lázni), mašlí, lískovými oříšky místo očí. Můžeme také posypat cukrem a přizdobit mašlí.
Božský mrkvový koláč
Suroviny:
300g třtinového cukru
360ml slunečnicového oleje
360g hladké mouky (může být i celozrnná nebo lze i přimíchat špaldovou)
360g nastrouhané mrkve (klidně nahrubo)
6 vajec
100g rozinek
100g vlašských ořechů nasekaných nahrubo
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
4 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky sody
2 lžičky skořice
1lžička nastrouhaného muškátového oříšku
Poleva: 200g lučiny, 200g mascarpone a 100g cukru (může být i méně cukru)
pekanové ořechy
Zpracování:
Smícháme cukr, olej, vejce, přihodíme mrkev, rozinky, ořechy a kůru. Zvlášť smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva a koření. Prosejeme k cukru s olejem a vejci. Vše promícháme.
Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem na 180 stupňů cca 45 minut.
Polevu namažeme na vychladlý koláč, každý čtverec koláče ozdobíme pekanovým ořechem. Necháme přes noc odpočinout v lednici.